Köp däck, fälg och däckhotell i Linköping hos Däckstop GMG Motor AB, vi är en verkstad för er som gillar bilar

Däckinformation

Däckguiden hos Däckstop GMG Motor AB

Vad betyder all information på däcken? I vår däckguide tar vi upp en del av den information som finns tryckta på däcken eller i bilens registreringsuppgifter som t.ex. belastningsindex, hastighetsindex, energimärkning, däcktrycksövervakning, dimensions betäckning och vinterdäckslagen.

Bra däck och sänkt hastighet minimerar risken för vattenplaning

Vattenplaning orsakas av att däcken inte klarar av att trycka bort vattnet mellan däcken och vägbanan. Det som händer är att däcken tappar kontakten med vägbanan och du får svårt att kontrollera bilen. Risken för vattenplaning ökar rejält om däcken är slitna eller hastigheten är för hög i förhållande till väglaget.

Det är förrädiskt med vattenplaning eftersom den kan komma helt utan förvarning. På hårt trafikerade vägar bildas det spår i vägbanan. Vid en kraftig regnskur fylls spåren med vatten. Risken för vattenplaning blir då överhängande.

För att minska risken för vattenplaning är det viktigt att du har däck med ett mönsterdjup på 5 millimeter eller mer. Detta eliminerar dock inte risken helt. Kombinationen bra däck och sänkt hastighet är den bästa medicinen mot vattenplaning. Sänkt hastighet sparar dessutom på bränslet.

Energimärkning

I november 2012 infördes en ny energimärkning för att visa varje däcks miljöpåverkande egenskaper.

Energimärkningen är individuell för varje dimension och mönster.

Denna märkning är bara rättvis att göra för sommardäck då märkningen blir missvisande för friktionsdäck och dubbdäck är helt undantagen denna energi märkning.

Rullmotstånd
Högt betyg visar på lågt motstånd och därmed lägre utsläpp och bränsleförbrukning.

Bromsgrepp
Bromsgreppet mäts på våt asfalt och visas med klassificering A-G, där A är bäst.

Ljudnivå
Ljudnivån visas som 1–3 vågor och uttryckt i decibel.

  • Klassificeringen är främst framtagen för sommardäck men gäller även vinterdäck
  • Dubbdäck och regummerade däck är undantagna
  • Flera viktiga egenskaper för trafiksäkerheten kommer inte att visas
  • Ger möjlighet att jämföra alla däck och dimensioner!

Belastningsindex

Belastningsindex anger den last i kilo ett däck maximalt får utsättas för. Däck till lätta lastbilar har ofta två olika belastningsindex. Detta gäller vid dubbelmontage, till exempel 90/88. Den lägre siffran anger vad varje enskilt däck i ett dubbelmontage klarar. Den högre siffran gäller per däck vid enkelmontage.

Index kg Index kg Index kg Index kg
75 387 87 545 99 775 111 1090
76 400 88 560 100 800 112 1120
77 412 89 580 101 825 113 1150
78 425 90 600 102 850 114 1180
79 437 91 615 103 875 115 1215
80 450 92 630 104 900 116 1250
81 462 93 650 105 925 117 1285
82 475 94 670 106 950 118 1320
83 487 95 690 107 975 119 1360
84 500 96 710 108 1000 120 1400
85 515 97 730 109 1030 121 1450
86 530 98 750 110 1060 122 1500

 

Hastighetskod

Beteckningen anger den hastighet däcket maximalt får utsättas för.

Index P Q R S T H V W Y
km/h 150 160 170 180 190 210 240 270 300

Hitta rätt däckdimension

För att veta vilka däck som passar din bil behöver du veta vilken däckdimension däcken har.

Hur vet jag vilken däckdimension mitt däck har?

Ett enkelt sätt att ta reda på däckdimensionen är att titta på bilens registreringsbevis, där framgår vilken däckdimension som din bil registrerats med. Eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar. Är du osäker på vilken däckdimension som sitter på din bil kan du själv ta reda på det. Alla däck är märkta med däckdimensionen. Självklart är du välkommen att kontakta vår personal som gärna hjälper dig.

Däckguiden, hitta rätt information på däckenDäckdimensionen 175/65 R14 82T betyder:

  • 1. Dimensionsbeteckning
    175 = Däckets bredd i mm
    65 = Profilhöjd R dvs höjden på däckets profil i % av bredden
    14 = Fälgdiameter i tum
    82 = Belastningsindikator T = Kod för hastighetsklassen2. Tubeless (TL) = Utan slang. TWI = Slitageindikatorns position3. TWI = Slitageindikatorns position4. Tilläggsmarkeringar
    Reinforced = Förstärkt
    Bestämd rotationsriktning
    Outside = Utsida

    5. Specialbeteckning
    E5 010023, som består av
    E5 = Godkänningskod

    6. Produktionskod = vecka/år

    7. Specialmärke DOT (USA)

Nitrogenfyllning av däck

Nitrogenfyllning av däck för personbilar och lätta lastbilar.
System för att fylla däck med nitrogen (kväve) har introducerats på vår marknad och detta blir mer och mer populärt.
Nitrogen är en gas som i realiteten inte är något annat än torr luft där syret tagits bort (vanlig luft består av 78% kväve). Eftersom gasen är trög och inte lättantändlig används den ofta inom mycket speciella och krävande områden där man vill minska risken för brand eller explosion om hjulenheten överhettas. Dessa områden kan t.ex. vara flygplansdäck, däck i gruvor och transport av farligt gods. Torr nitrogen används även i racingsammanhang där minsta tryckvariation i däcken kan ha en betydande inverkan på fordonets egenskaper under extrema förhållanden.

Vid normal användning av däck behöver man inte fylla dem med nitrogen. Nitrogen kan dock minska luftförlusten i däcken något men man måste veta att det finns många andra orsaker till luftförluster där man inte har några fördelar av att fylla däcken med nitrogen. Det kan t.ex. vara olika typer av punkteringar, läckage mellan däck och fälg, läckande ventiler eller otäta fälgar.
Skulle däcktrycket bli lägre än det av fordonstillverkaren angivna måste trycket höjas till rätt tryck oavsett om det är fyllt med nitrogen eller vanlig luft. Däcktrycket skall också justeras om man ökar belastningen på däcken genom fler passagerare, tung last, drar släp eller kör med hög hastighet. Det är fel att tro att man kan sluta att kolla däcktrycken bara för att däcken är fyllda med nitrogen.

Kontrollerar man inte däcktrycket regelbundet kan det leda till permanenta skador på däcken. Kör man med rätt däcktryck kan man öka däckens livslängd (ekonomi och miljö), minska bränsleförbrukningen (ekonomi och miljö) och uppnå maximala prestanda hos däcken (trafiksäkerhet) oavsett om man använder nitrogen eller vanlig luft.
Däcktrycket skall kontrolleras regelbundet. Helst var 14:e dag och minst en gång i månaden. Gör man detta har man endast en mycket begränsad fördel av att fylla däcken med nitrogen.

Källa: STRO

Om dubbdäck och vinterdäck

Dubbdäck är det säkraste valet av vinterdäck på kalla vintervägar

Dubbdäck är vinterdäck med dubbar, det vill säga hårdmetallstift monterat i slitbanan. Metallstiften gör att dubbdäcket får bättre fäste på isiga underlag än vinterdäck utan dubbar. Dubbarna gör också att dubbdäck kan ha en stadigare gummiblandning och konstruktion för bättre väggrepp på barmark än vinterdäck utan dubbar.

Dubbdäck är ett sämre vinterdäcks alternativ för miljön

Dubbarna i dubbdäck medför högre vägljud och högre vägslitage. Det gör dubbdäck till ett sämre vinterdäcks alternativ för miljön. Därför är dubbdäck inte tillåtna att användas mellan 16 april och 30 september, om inte vinterväglag råder. Av miljöskäl finns även vintertid förbud mot dubbdäck på vissa gator i Sveriges storstäder eftersom dubbdäck river upp för höga halter av partiklar som är farliga att inandas.

Vilket vinterdäck ska man välja?

När man skall välja vinterdäck har man flera val. Vinterdäcken är en säkerhetsdetalj och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att man gör sitt däckval efter de körförhållanden man har. Val av däck inverkar både på trafiksäkerhet och miljö.
Det finns tre typer av vinterdäck:

  • Dubbdäck
  • Dubbfria däck för nordiska förhållanden
  • Dubbfria däck för mellaneuropeiska förhållanden

Dubbdäck fungerar bättre på is. Dubbfria vinterdäck kan vara fördelaktiga för den som kör mycket på barmark. Dubbfria däck för nordiska förhållanden har generellt jämförbara vinteregenskaper med dubbade vinterdäck vid vinterväglag, utom på is. På våta och torra vintervägar är dubbfria däck framtagna för mellaneuropeiska förhållanden bättre.

Vilket vinterdäck ska man välja? När man skall välja vinterdäck har man flera val. Vinterdäcken är en säkerhetsdetalj och för att få ut maximalt av däcken är det viktigt att man gör sitt däckval efter de körförhållanden man har. Val av däck inverkar både på trafiksäkerhet och miljö.

Det finns inga perfekta däck för alla situationer och väglag. Man får göra sitt val efter sina egna behov. Sommardäck är dock aldrig ett alternativ till dubbfria vinterdäck! Gummiblandningen i sommardäck är anpassad efter sommarförhållanden, vilket gör att den blir för hård när det är kallt.

Källa: STRO

Vad är ett godkänt vinterdäck?

Vinterdäck definieras av Transportstyrelsen (TSFS 2009:19, 3§) som: “Däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ‘Mud and Snow”. Nedan finner du en lista med däck som av däckfabrikanten anses som särskilt framtaget för vinterkörning och därmed uppfyller Vägverkets krav.

STRO har en lista över vilka däck som är godkända som vinterdäck i Sverige, klicka här

Listan bygger på uppgifter från respektive däckimportör och STRO ansvarar inte för uppgifternas riktighet.

Rätt lufttryck är bra för både säkerhet och miljö

När väl däcken är monterade på bilen glömmer många bilister att kontrollera lufttrycket. Visserligen kontrollerar verkstaden lufttrycket vid varje service, men det är på tok för sällan. Undersökningar visar att för högt och lågt lufttryck i däcken har negativ påverkan på både säkerhet och miljö.

När lufttrycket i däcket ligger på rätt nivå rullar hjulet lättare och därmed drar bilen mindre bränsle. Däcket får även optimal kontaktyta med vägbanan i och med att formen på däcket blir rätt. Detta gör att däcket håller längre och att vägegenskaperna blir bättre.

Om du kör med åttio procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med cirka tre procent. Normalbilisten kan alltså spara runt 500 kronor om året i minskad bränsleförbrukning bara genom att kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet.

Säkerhetstips för vinterdäcken

  • Generellt är det bättre att välja smala däck i stället för breda. Smala däck tränger ner bättre i snö och slask. Medan breda däck har en tendens att glida på ytan.
  • Om du använder dubbdäck bör du kontrollera dubbarna innan du monterar däcken. Dubbarna bör sticka ut minst 1-2 millimeter utanför gummit. Det bör inte heller saknas för många dubbar.
  • Ett nytt vinterdäck har ett mönsterdjup på 9-10 millimeter. Dina vinterdäck bör ha minst 5 millimeters mönsterdjup för att fungera bra i vinterväglag.
  • Det är bara på våt is som dubbdäck har något bättre egenskaper än dubbfria däck för nordiska förhållanden. I andra typer av vinterväglag fungerar dubbfria däck likvärdigt eller bättre. Källa:STRO.
  • Montera vinterdäcken i tid, för i källaren gör de ingen nytta. Enligt en undersökning som är gjord av försäkringsbolaget If uppger 13 procent att de sällan eller aldrig hinner byta däcken innan första halkan.

Tire-Pressure Monitoring System

TPMS

 
TPMS eller däcktrycksövervakning som det heter på svenska är ett elektroniskt system för övervakning av lufttryck i
 
luftgummihjul. Systemet rapporterar lufttrycket i realtid till föraren genom varningstext, symboler eller mätare. TPMS kan
 
delas upp i två typer – aktiv TPMS (direct TPMS, dTPMS) eller passiv TPMS (indirect TPMS, iTPMS). Läs mer om TPMS på
 
Wikipedia: (infoga länk).
 

Syfte

 
Syftet med TPMS är följande:
 
1. Trafiksäkerhet, genom att tidigt upptäcka lågt lufttryck i hjulen kan olyckor lättare undvikas.
 
2. Miljö, genom att med hjälp av elektronisk övervakning av lufttrycket i hjulen kan rullmotståndet minimeras samt 
 
bränsleförbrukning och onödigt slitage på däcken kan undvikas.
 

Historia

 
TPMS är långt ifrån en nyhet för 2000-talet. System för däcktrycksövervakning har använts av olika biltillverkare senaste 30-
 
åren. BMW, Citroen med flera. I takt med att punkteringsfria däck började monteras på allt fler bilar så uppkom ett behov
 
av däcktrycksövervakning. Att köra med ett punkteringsfritt hjul utan att veta om lufttrycket är korrekt kan vara förenat med
 
livsfara.
 
Porsche var först ut med en kommersiell lösning för TPMS på sin Porsche 959 år 1986. Läs mer om Porsche 959 på
 
Wikipedia: (infoga länk). 1997 erbjöd Peugeot med flera TPMS som tillbehör men år 2000 blev Renault Laguna II första
 
serieproducerade personbilen att utrustas med TPMS som standard.
 

Punkteringsfria däck

 
TPMS är extra viktigt i de fall bilen är utrustad med punkteringsfria däck: RFT, Run Flat Tires. Ett punkteringsfritt däck
 
är tänkt att klara av lättare skador och punktering. TPMS är i de fall bilen är utrustad med RFT däck nödvändigt för att
 
föraren ska kunna veta att däcket har förlorat lufttryck. Ett RFT däck ska klara 80 km/h i 80 km så du kan ta dig till närmaste
 
verkstad för åtgärd. Man lagar som regel inte ett RFT däck efter en punktering utan ersätter det med ett annat.
 

Passiv vs. Aktiv TPMS

 
Passiv TPMS mäter ett relativt lufttryck i hjulen. Med hjälp av bilens ABS-givare räknar bilens dator ut rullomkretsen per hjul
 
och uppskattar på så sätt om hjulen har rätt lufttryck. Passiv TPMS är inte lika exakt som aktiv TPMS och återfinns mest i
 
äldre bilar. VAG gruppen använder fortfarande passiv TPMS men de förväntas övergå till aktiv med tiden.
 
Aktiv TPMS mäter lufttrycket i hjulen med hjälp av sensorer. Sensorerna skickar information om lufttryck, lufttemperatur och
 
hastighet till bilens dator och systemet används bland annat till assisterad parkering och akut inbromsning. Vissa bilmodeller
 
kommer inte kunna framföras i hastigheter högre än 30 km/h om TPMS-systemet varnar och inte kan återställas manuellt.
 
Ca. 20% av marknadens bilar som omfattas av lagen för TPMS i bilar kommer kräva programmering när nya TPMS
 
sensorer ska knytas till bilen. Det är i dagsläget asiatiska bilar som Toyota, Hyundai och Kia som berörs samt franska bilar
 
som Citroen, Renault och Peugeot. För marknades övriga bilar kommer olika former av självlärande funktioner användas.

Tryckomvandlingstabell

I bilens instruktionsbok finns rekommendationer för lufttryck till din bilmodell. Ofta varierar det rekommenderade lufttrycket på bak- och framdäcken. Har du packat bilen tungt rekommenderas ett högre tryck. Tryckrekommendationerna gäller kalla däck, eftersom lufttrycket i däcken ökar då de är varma. Kontrollera regelbundet däckens lufttryck. Fel tryck kan resultera i ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning.

bar 1.6 1.8 2.0 2.2 2.4 2.6 2.8 3.0
kpa 160 180 200 220 240 260 280 300
b/in2 (psi) 23 26 29 32 35 38 41 44
kg/cm2 1.6 1.8 2.0 2.2 2.4 2.6 2.8 3.0

Utbyte av däck och fälg

Nya regler från 1 oktober 2006 VVFS 2006:63

Bilar med nationellt godkännande (De flesta före 1998)

  • Sommardäck skall vara dimensionerade för minst 180 km/t (Rf minst 170 km/t)
  • Vinterdäck skall vara dimensionerade för minst 160 km/h.
  • Däck skall vara dimensionerade för minst den axelbelastning de har att bära då fordonet är lastat till totalvikt.
  • Däck skall uppfylla krav på märkning (E eller e) och på belastningsförmåga som anges i direktiv 92/23/EC
  • Bilar med helfordonsgodkännande enligt direktiv 70/156/EEG Bilens däck skall vara dimensionerade för bilens maximala hastighet. Vinterdäck skall vara dimensionerade för minst 160 km/t (Q) Däck skall uppfylla krav märkning (E eller e) och på belastningsförmåga som anges i direktiv 92/23/EEC

Vad får man göra?

Man får byta hjul och däck på personbil, släpvagn med en totalvikt av högst 3 500 kg eller på motorcykel under förutsättning att:

  • hjul och däck har fritt utrymme vid fjädringsrörelser
  • hjul och däck täcks av fordonets ursprungliga stänkskydd (stänkskärm).
  • hjul och däck går fritt vid fulla manöverrörelser (gäller för personbil och motorcykel).
  • hastighetsmätaren uppfyller föreskrivna krav.

Får man byta hur som helst?

Vad som sägs tidigare gäller inte om ändringen:

  • är utförd på ett sådant sätt att det kan antas att fordonet inte uppfyller föreskrivna krav på beskaffenhet och utrustning medför att fordonets registrerade uppgifter skall ändras påverkar fordonets beskattningsförhållande inverkar i förekommande fall påtagligt negativt * på ett standardfordons ursprungliga egenskaper.

* Kan vara att bilen spårar, har dålig riktningsstabilitet, felaktig styrgeometri, eller kan antas få egenskaper som skiljer sig väsentligt från originalbilen. Kan även komma i fråga om de nya hjulen på verkar bromsförmågan negativt eller gör bilen känsligare för vattenplaning.

Tolkning? Hur skall man förstå reglerna för utbyte av däck?

Vägverket, Polisen och Bilprovningen är ännu inte helt överens om detta. Tillsvidare gäller nedanstående. Alla ändringar från originalutförandet, t.ex.: • godkända däckdimensioner (finns i helfordonsgodkännandet) • fälgens inpressningsdjup eller storlek • ursprunglig belastningskod eller hastighetskod kan riskera att bilens köregenskaper skiljer sig påtagligt negativt jämfört med standardfordonet och det är därmed olagligt. Alla ändringar måste göras med omdöme och förnuft. Fordonsägaren är alltid ansvarig för att bilen uppfyller gällande regler Vill du vara helt säker på att ditt byte är lagligt så kontakta biltillverkaren.

Källa: STRO

Vinterdäckslagen. Lathund för sommar- och vinterdäck

När får man använda sommar- respektive vinterdäck?

Vinterdäck ska användas:

1 december–31 mars om det är vinterväglag.

Mönsterdjup vid vinterväglag
Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Övrig tid får sommardäck användas:

Mönsterdjup vid sommarväglag
Däck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 4 mm.

Dubbdäck får användas:

1 oktober–15 april, men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp vid vinterväglag:

Bil               Släp
Dubbade      Dubbade
Odubbade    Odubbade eller dubbade

Vinterdäck på släp

VINTERDÄCK PÅ SLÄPFORDON:
Under perioden 1 december till 31 mars gäller följande:

VINTERVÄGLAG
Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp.

Om bilen har dubbade däck skall släpet ha dubbade däck
Om bilen har odubbade däck skall släpet ha odubbade eller dubbade däck

SOMMARVÄGLAG (Vintertid)
Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp.

Om bilen har dubbade däck kan släpet ha odubbade, dubbade eller sommardäck
Om bilen har odubbade däck kan släpet ha odubbade, dubbade eller sommardäck
Om bilen har sommardäck kan släpet ha odubbade, dubbade eller sommardäck

OBSERVERA!
De undantag från kravet på vinterdäck vid vinterväglag som finns för fordon med 10”-däck eller mindre gäller inte om bilen har dubbdäck.

Källa: STRO

Åldring av däck

  • Korrekt lagring har positiv inverkan på däckets åldring.
  • Felaktig lagring minskar däckets livslängd.

Ett däck börjar åldras först när det börjar användas!

Lagring

Personbilsdäck som inte är monterade på fälg skall lagras stående. De kan lagras liggande under kort tid, dock inte längre än 1 månad utan att traven vänds. Däck monterade på fälg kan lagras: stående, liggande eller hängande på väggen.

Ozonfri miljö – undvik att lagra däcken:
i direkt kontakt med solljus nära batteriladdare där de kan utsättas för svetsljus nära elektriska motorer
Oljeprodukter – undvik att lagra däcken:
på smutsiga golv eller i utrymmen där de kan komma i kontakt med olja

Sval temperatur – däcken skall lagras:
torrt svalt där det inte finns risk för stora temperaturskillnader uppvärmda utrymmen
Det är direkt olämpligt att lagra däck i stålcontainer, pannrum, utomhus, under plåttak och liknande.
STRO har, för att visa att rätt lagring innebär att däcken inte åldras, gjort en oberoende test hos VTI (Väg och Transportforsknings Institutet) i Linköping (Sverige).
Denna test visade att 3 år gamla vinterdäck hade samma egenskaper på is som nya vinterdäck.
Det är alltså en myt att däck är färskvara och att däcken måste vara helt nya när man köper dem.

Källa: STRO