Köp vinterdäck hos Däckstop GMG Motor AB i Linköping lika billigt som på nätet

När det är dags att köpa vinterdäck så hjälper vi dig att välja rätt däck för din bil och körstil.

Vinterdäck - vad är det?

Vinterdäck har en gummiblandning som är konstruerad för kyliga temperaturer och har därför bland annat en mjukare gummiblandning är sommardäcken. Av säkerhetsskäl är det inte lämpligt att köra på vinterdäck under sommaren, dessutom slits de mjuka vinterdäcken ned väldigt snabbt då vid körning under sommarhalvåret. Allrounddäck eller året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt. Med tanke på din säkerhet rekommenderar vi på Däckstop GMG Motor AB inte att du monterar sådana däck på ditt fordon, om du kör i vårt nordiska klimat.

Dubbdäck eller dubbfritt - vilket vinterdäck ska man välja?

Valet av vinterdäck är inte helt enkelt. Det finns olika typer av vinterdäck; dubbade eller dubbfria däck. Dubbdäck sliter upp partiklar från vägbanan som är skadliga vid inandning och de för i regel mer oväsen på barmark än dubbfria däck. Samtidigt är dubbdäck överlägsna på blankis jämfört med dubbfria däck. Att dubbdäck drar mycket mer bensin än dubbfria däck stämmer inte. Skillnaden är marginell, däremot påverkar lufttrycket bränsleförbrukningen i mycket högre grad. Ett vinterdäck som fungerar optimalt i alla väglag finns inte. Valet är inte lätt, men det viktigaste är att du kör med förnuftet och anpassar din körning utifrån det väglag som råder.

Vinterdäck utan dubb behöver dubbdäck

Dubbdäck gör nytta för de dubbfria. Dubbarna ruggar upp ytan vid halt väglag vilket hjälper de dubbfria däcken att få bättre fäste.

Några bra tips angående vinterdäck

Bästa däcken bak

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Källa: Polisen

Rätt bult för fälg

Hjul är tunga samtidigt som det kan vara svårt att se hur bultarna ska sitta. Ett knep är att häva upp fälgen på hjulnavet för att sedan sittandes på huk pressa fälgen mot navet med knäna. På så vis har man båda händerna fria och kan finjustera fälgarna efter navens bulthål. Är det inte samma bultar till vinter- och sommarfälgar är det nu du kommer ångra att du inte tagit fram rätt bultar tidigare.

Källa: Motormännen

Definitionen av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Källa: Transportstyrelsen

Läs mer om vinterdäck och vinterdäckslagen

Vinterdäck ska användas

  • 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag.
  • Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter.
  • Däckstop rekommenderar dock ett mönsterdjup på 5 millimeter.
  • Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april eller annan tid om det råder vinterväglag eller förväntas bli.

Undantag från krav på vinterdäck

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: 

  • Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål.
  • Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.
  • Om du kör med stöd av saluvagnslicens (grön registreringsskylt) den kortaste, lämpligaste vägen från hamn, järnvägsstation, fabrik, reparationsverkstad, förvaringslokal eller liknande till en annan sådan plats, lokal eller garage. Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning.
  • Om däcken har en fälgdiameter som är 10 tum eller mindre, enligt uppgift i vägtrafikregistret.
  • För anläggningsarbete eller liknande, vid körning med tung lastbil
  • Om fordonet brukas av försvaret, det vill säga Försvarsmakten, Försvarets Materielverk eller Försvarets radioanstalt.

Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.

Debatten om dubbdäck

Just nu pågår en debatt om dubbdäck, som till stor del är grundad på lokala miljöproblem. Vid vissa tungt belastade storstadsgator finns en mängd partiklar som förorenar luften. Tillsammans med andra faktorer bidrar dubbdäcken till de partiklarna. Det gör även de dubbfria vinterdäcken, men i mindre utsträckning. Frågan är mer komplex än att välja mellan dubbdäck och dubbfria alternativ. Vill du veta mer finns det bra information på Däckbranschens informationsråd.

Ska dina vinterdäck rulla på isbana eller barmark?

Försök att välja de vinterdäck som passar dina körförhållanden. Kör du mest på barmark och blöt asfalt är vissa dubbfria däck mycket bra. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar är dubbdäck oftast det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däcksorterna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag. Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt.

Vinterdäckens egenskaper

Som stöd när du ska välja vinterdäck anger vi vilka som vunnit däcktester. Vi har också gjort en egen gradering av alla däck utifrån egenskaperna livslängd, väggrepp och ljudnivå för att göra det enklare för dig att se vad som är skillnaden på olika vinterdäck.

Bästa valet för både miljö och plånbok

Hos Däckstop GMG Motor AB hittar du alltid de bästa vinterdäcken, oavsett om du kör i slask, snö eller på barmark. Vi hjälper dig att ta ett klokt beslut, för både bilen, plånboken och miljön – vare sig du önskar dubbdäck eller något annat.